< takaisin
Sifridus-kalkki

Niinsanottu Sifridus-kalkki on ehtoollisastia ja valmistettu Saksassa Westfalenissa noin vuonna 1240. Se on osittain kullattua hopeaa ja sen taidokas koristelu on tehty pakotus- ja filigraanityönä. Myös niellokoristelusta on jäänteitä. Kalkin malja- ja jalkaosan kuvituksena on kohtauksia raamatun tapahtumista. Kalkin korkeus on 23,3 cm ja paino 2,4 kg.

Sifridus-kalkki on todennäköisesti saanut nimensä tekijältään, Sifridus-nimiseltä westfalenilaiselta kultasepältä. Kalkin jalkaosan reunassa on latinankielinen teksti SIFRIDUS ME FECIT (Sifridus teki minut).

Kalkki on tuotu Suomeen 30-vuotisen sodan saaliina. Ruotsi-Suomen joukkojen vallattua Osnabrückin kaupungin vuonna 1633 kaupunki säästyi polttamiselta maksamalla ns. paloveron kulta- ja hopeaesineinä. Tuomiokirkko joutui luopumaan kolmasosasta kaikista kalleuksistaan. Kaupungissa tehtiin tarkat luettelot verona luovutetuista esineistä ja Sifridus-kalkki on pystytty tunnistamaan tämän luettelon perusteella. Kalkin maljaosassa on Osnabrückin suojeluspyhimysten Crispinuksen ja Crispinianuksen reliefikuvat.

E21L2.jpg seuraava sivu >
Porvoon kirkon "pixidena" >
Sifridus-kalkki >
Viipurin tuomiokirkon hopeat >
Askolan messukasukka >